Diederik Glorieux

Kalender

Biografie

diederik_portret.jpg

Diederik Glorieux werd op 8 juli 1976 geboren in Gent. Zijn hogere muziekopleiding volgde hij aan het Lemmensinstituut in Leuven. In 2001 behaalde hij het meesterdiploma muziekagogiek optie muziektheorie-schriftuur, finaliteit schriftuur-compositie. Docenten waren C. Vereecke voor harmonie, contrapunt en fuga, L. Van Hove voor hogere analyse en W. Henderickx voor compositie. Eveneens aan het Lemmensinstituut behaalde Diederik in 2002 het kandidaatsdiploma blokfluit bij B. Coen. Hij behaalde ook het diploma geaggregeerde voor het onderwijs. In de jaren die daarop volgden vervolmaakte Diederik zich in de opleiding blokfluit en volgde hij de opleiding koorleiding.

De compositieopdrachten van Diederik zijn uiteenlopend. Zo componeerde hij voor Els Mondelaers het Ave Mater Dolorosa, een compositie voor mezzo-sopraan (solo) en orgel. Impressions, voor koren en Soep zonder Snor, voor kinderkoor, verteller, harp en slagwerk zijn twee recente vocale werken. Voor fluitsolist Toshiyuki Shibata componeerde hij Love, een concerto voor fluit, slagwerk en orkest. Voor kunstencentrum BUDA, festival van Vlaanderen, Kortrijk, Euterpe vzw componeerde hij de afgelopen jaren kamermuziekwerk, werk voor theater en koorwerk.

Diederik wint de Prijs Muziek 2014 voor Ensemble van de Provincie West-Vlaanderen. Het volledige verslag. In 2015 werd Diederik door de gemeente Zwevegem gehuldigd voor culturele verdiensten.

De huidige beroepsactiviteiten van Diederik zijn divers. Als leerkracht compositie, muziektheorie, muziekgeschiedenis, blokfluit, ensemble, improvisatie en arrangeren is hij verbonden aan de Stedelijke Academie Peter Benoit, Harelbeke en dé Academie, Ieper. Hij is muzikaal assistent van Wim Henderickx. Tenslotte verzorgt hij de muzikale opluistering in de St. Augustinuskerk, Harelbeke.

Sedert 2019 werkt hij nauw samen met Hannes Vanlancker in de Huniyāgar vzw. Deze organisatie legt zich in de eerste plaats toe op het ontsluiten van muzikaal erfgoed en muziekgravure.

Diederik is dirigent van de koren Ars Vocalis Kortrijk en Zimra, Izegem. Hij is bestuurslid van en programmator bij de concertverenigingen Attacca, MusicaH, het tweejaarlijks stadsfestival H’Mused orgelconcerten Stasegem en medewerker bij Vonder vzw, Kortrijk en Uzien vzw, Deerlijk.