Diederik Glorieux

Kalender

Biografie

diederik_portret.jpg

Diederik Glorieux werd op 8 juli 1976 geboren in Gent. Zijn hogere muziekopleiding volgde hij aan het Lemmensinstituut in Leuven. In 1997 behaalde hij zijn kandidaatsdiploma muziekpedagogie optie muziektheorie-schriftuur met C. Vereecke als docent harmonie. In 2001 volgde het meesterdiploma muziekagogiek optie muziektheorie-schriftuur, finaliteit schriftuur-compositie. Docenten waren C. Vereecke voor contrapunt en fuga, L. Van Hove voor hogere analyse en W. Henderickx voor compositie.

Eveneens aan het Lemmensinstituut behaalde Diederik in 2002 het kandidaatsdiploma blokfluit bij B. Coen. Hij behaalde ook het diploma geaggregeerde voor het onderwijs. In de jaren die daarop volgden vervolmaakte Diederik zich in de opleiding blokfluit en volgde hij de opleiding koorleiding.

De compositieopdrachten van Diederik zijn uiteenlopend. In 2011 componeerde hij voor Els Mondelaers het Ave Mater Dolorosa, een compositie voor mezzo-sopraan en orgel. Ray voor althobo, slagwerk en strijkers werd in datzelfde jaar gecreëerd door Dimitri Mestdag. Daarna componeerde hij o.a. Collateral Murder voor kopersextet en slagwerk, Adamas voor hobotrio, het luisterspel het lelijke eendje en Kandahar voor quatuor. Dit jaar staat werk voor blazers – in opdracht van het festival van Vlaanderen, Kortrijk – en werk voor altfluit, Engelse hoorn, contrabas en piano – in opdracht van Euterpe vzw – op het programma. Voor de vereleiding compeneert hij momenteel in opdracht van kunstencentrum BUDA en in samenwerking met Anna Respoli een werk voor koor.

Diederik Glorieux (Kortrijk) wint Prijs Muziek 2014 voor Ensemble van de Provincie West-Vlaanderen.
De jury is van oordeel dat de composities van Diederik Glorieux een grote vakkennis en beheersing van het materiaal vertegenwoordigen, de componist gaat niet alleen zeer detaillistisch te werk, zijn texturen zijn vloeiend en fantasierijk, de instrumentatiekunst is verfijnd en kleurrijk, het ritmische parcours getuigt van een eigen persoonlijk palet, en bovenal overheerst het duidelijk aangestuurd muzikaal discours. Het volledige verslag.
Op 8 maart 2015 werd Diederik door de gemeente Zwevegem gehuldigd voor culturele verdiensten.

De huidige beroepsactiviteiten van Diederik zijn divers. Als leerkracht algemene muziekcultuur (AMC), algemene muziektheorie (AMT), muziektheorie (MT) en muziekgeschiedenis (MG) is hij verbonden aan de Stedelijke Academie “Peter Benoit” in Harelbeke en de kunstacademie Zwevegem. Hij is muzikaal assistent van Wim Henderickx. Tenslotte verzorgt hij de muzikale opluistering in de St. Augustinuskerk, Harelbeke.